Kodály és Bartók hazájában nem kell különösebben magyarázni a zene értelmét és jelentőségét a kultúra, a művelődés és a teljes emberi élet kialakításához. Posztmodern világunkban a zene és a köré épült zenei ipar – hasonlóan a filmiparhoz – jelentős mértékben hat a társadalmi és az egyéni tudatformálás folyamataira.

Környezetvédelmi témákról és problémákról már régóta születtek és születnek pop-rock dalok és szerzemények. A teljesség igénye nélkül csupán egy rövid felsorolás a legkiemelkedőbb, zöld témákkal foglalkozó külföldi együttesekről, előadókról: Midnight Oil, The Samples, 10.000 Maniacs, Indigo Girls, Fugazi, Rage against the Machine, Sting, John Denver, Dave Matthews Band, Don Henley, REM, Chrissie Hynde Moby, Pearl Jam, Green Day, Sheryl Crow. Magyarországon is egyre több együttes és előadó jelentkezik zöld témájú dalokkal. Közülük is kiemelkedik a főképp gyerekközönséget sikeresen formáló Alma együttes.

S ha már az előadók egy része zöld, akkor persze a fesztiválokat sem kerülheti el a zöld hullám. A számmisztika jegyében 2007.07.07-én az Emmy-díjas producer Kevin Wall és Al Gore közösen megszervezték a Live Earth fesztivált, „zenével a klímaválság ellen”[1] címmel. Ez volt minden idők legnézettebb on-line szórakoztató műsora. 7 kontinensről szólt a zene, a rendezvényt 132 ország közvetítette egyenesben, amelyet közel 2 milliárd ember követett élőben! S ami talán a legfontosabb: a koncert azt a 14-28 év közötti korosztályt érte el, amelynek első számú információs forrása – az internet és a virtuális közösségek mellett – szinte kizárólagos módon a zene.
 
(Részlet. A fejezet teljes terjedelemben a könyvben olvasható)

[1]  \"Live Earth: the Concerts for a Climate in Crisis\"