Természetfilmeket az 1960-es évektől kezdtek el a televíziók sugározni, gondoljunk csak David Attenborough híres BBC sorozataira, amelyeken generációk nőttek fel, s kaptak kedvet a környezettel való foglalatoskodáshoz, sőt, nem kevesen voltak, akik éppen e sorozatok hatására döntöttek a biológusi pálya mellett.

A tematikus, kifejezetten zöld témákkal foglalkozó televíziózásra azonban még két évtizedet kellett várni, egészen 1985 nyaráig. Ugyanis ekkor alapította meg egy virginiai fickó, bizonyos John Hendricks a világ első - zöldnek nevezhető - tematikus csatornáját: a Discovery Chanel-t. A csatorna elsődleges célja a tudomány, a technológia és a történelem népszerű, ismeretterjesztő bemutatása volt. A Discovery Communication Inc. vállalatnak, amely valóságos vállalatbirodalommá nőtte ki magát, jelenleg 15 csatornája látható világszerte. Közülük kiemelkedően fontos az 1996-ban indított Animal Planet, vagy az 1998-ban alapított Green Planet, de találkozhatunk számos más egészséggel, wellness-el foglalkozó csatornával is. Időközben szemtanúi lehetünk az első zöld szappanoperáknak is, mint például a Green Planeten futó \"Alter Eco\" amely több díjat is begyűjtött már.

Az USA után kontinensünket is megérintette a zöld tematikus TV csatornák divatja, és ennek hatására 1997-ben útjára indult (Ausztráliával párhuzamban) a National Geographic Channels, amelyet később Ázsiában és az USA-ban is elkezdték sugározni. Ma 143 országban láthatjuk a NatGeo műsorait. A sorban legfiatalabb - reméljük nem utolsó - kísérletre Hamburgban, az észak-német médiavárosban került sor, ahol Frank Otto médiavállalkozó  Green Capital TV néven megalapította Németország első kizárólagos ökológiai televíziós csatornáját, amely tíz évre kapott műsorközlési engedélyt a hamburgi szenátustól.

(Részlet. A fejezet teljes terjedelemben a könyvben olvasható)