Az újságírás évszázados múltra tekint vissza, a zöld újságírás csupán néhány évtizedesre. Hazánkban a természetvédelmi magazinok az úgynevezett megtűrt kategóriába tartoztak – értsd ártani nem ártottak, de a rendszer számára hasznot sem hajtottak – a szocializmus évtizedeiben.

Ezért az 1985-ben indult, majd rövid idő alatt ismertté és népszerűvé vált Süni magazin senkit sem zavart a késő-kádári lappiacon, mi több, a Göncöl Alapítvány terméke nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok körében is olyan közkedvelt lett, mint a Vadon vagy a Természetbúvár ismeretterjesztő lapok.

Ma már csak mosolyogni tudunk 25-30 évvel ezelőtti állapotokon, hiszen a piacon aktuálisan körülbelül 10 zöld témával foglalkozó nyomtatott újságot találunk, és további 20-30 on-line kiadványt az Interneten. A kiadványok kínálata igen széles, noha nehéz megélni a kis magyar piacon. A zöld tematikájú újságok, lapok között találunk egyetemi folyóiratot, civil szervezetek kiadványait, állatmenhely magazint, avagy öko-ház építő újságot. Az említettek közül érdemes kiemelni az 1992-ben startolt a Környezetvédelem címet viselő, magát ökológiai, környezettechnológiai és környezetstratégiai szaklapként definiáló újságot, továbbá a 2000-ben indult Ma és Holnap-ot, amely a fenntartható fejlődés lapja. Léteznek az egyes környezetvédelmi szakterületekre specializálódott újságok is, mint például az 1999-ben alapított Hulladéksors, amely a hulladékgazdálkodási szakma folyóirata.

A külföldi népszerű-ismeretterjesztő magazinok közül kiemelkedik a National Geographic vagy a GEO, amelynek magyar nyelvű változata némi vérfrissítést jelentett az álmos hazai piac számára, de sajnos nem hosszantartó változást.

Megemlítésre méltó az a törekvés is, hogy egyes napi- és heti lapok rendszeresen megjelenő zöld mellékleteket, különszámokat készítenek, amelyek közül számos kiadvány messze meghaladja a kötelező jelleget, és valóban komoly szakmai színvonalat képvisel. Közülük mindenképpen kiemelkedik, mégpedig évek óta, a Demokrata Hetilap Zöld Jövő című melléklete, de ugyanígy dicséretes munkának számít a HVG Öko Plusz kiadványa.
 
(Részlet. A fejezet teljes terjedelemben a könyvben olvasható)